4 истории за необикновени часовници

4 истории за необикновени часовници

В днешни времена часовниците са не просто уред, който използваме, за да измерваме отминалото време. Те са намерили своето заслужено място като аксесоар, с който да изразим нашата индивидуалност  и да затвърдим стила си. Историята на часовниците е толкова стара и богата на интересни факти, че за нея може да се напишат томове книги. В тази статия обаче ще се ограничим до четири наистина интересни истории, които си струва да бъдат прочетени - от часовника, бил на Луната, до часовник, който отмерва времето до смъртта. Ако вече нямате търпение да научите повече, вижте коя е първата история.

Първият ръчен часовник

Ако днес попитате някой колко е часът и той извади джобен часовник, вероятно ще си помислите, че е човек с ексцентричен вкус или отдаден колекционер. Макар в наши дни да е нетипично, не е било много отдавна времето, когато джобните часовници са били масово разпространени, а идеята за часовник, който да се носи на ръката все още изглеждала дръзка и неприемлива. Затова в следващите редове ще ви разкажем повече за историята на първия ръчен часовник, която вероятно ще ви учуди.

Той е създаден преди повече от 200 години, през 1810 г. от швейцареца Абрахам-Луи Бреге. По-интересното  в тази история е кой е бил неговия притежател? Ще предположите, че е някой известен монарх, император или пък военноначалник. Не познахте съвсем. Първият ръчен часовник е носен от жена - кралицата на Неапол Каролин Мюра. По онова време, китката на ръката е запазено място единствено за дамски аксесоари. Ръчните часовници стават популярни и сред други знатни особи, докато накрая се превръщат в масов женски аксесоар. Минава доста време - почти век, докато се появят първите мъжки часовници, които се носят на китката.

До Луната и обратно

Луната

На 20 юли тази година отбелязваме 50 години от едно знаково постижение на човечеството, а именно кацането на Луната. Мисията Аполо 11 успява да направи това през 1969 г. Сигурни сме, че знаете много интересни факти, посветени на това събитие. Но знаете ли какъв часовник са носели астронавтите от Аполо 11? Ако сме ви хванали неподготвени, прочетете историята до край. Когато Бъз Олдрин стъпва на лунната повърхност, той носи часовник Omegа Speedmaster Professional. Съдбата на този часовник е още по-интересна. Той мистериозно изчезва през 1970 г., когато е транспортиран, за да бъде изложен в Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката "Смитсън". И до сега не е открит.

В орбита около Земята

Докато все още сме на вълна космически постижения, ще ви разкажем още една история. Почти десетилетие преди Нийл Армстронг да се превърне в първия човек, стъпил на луната, един друг космонавт става първият човек, полетял в космоса. Това е Юри Гагарин, който през 1961 година се качва на борда на Восток 1, а останалото е история. В чест на този героичен подвиг Завода за часовници в Петродворец - най-старият в Русия, създава известните часовници Ракета. Те се отличават с високото си качество на изработка и класически дизайн. Днес марката продължава да впечатлява със своите съвременни модели. Ако искате и вие да станете притежател на такъв, имате възможност да го направите от Timedix.bg - ексклузивен представител на марката за България. Повече за предлаганите модели може да намерите на техния сайт: https://timedix.bg/raketa .

Колко време остава да сетния ти дъх

Очевидно хората са добри в отмерването на времето, защото са създали часовници, точни до секундата. Но колко всъщност сме добри в това да изживеем времето, което ни е отредено, без да го пропиляваме. Затова Фредерик Колтинг създава ‘Tikker’ - един необикновен часовник, който отброява колко  остава до сетния ти дъх. Може би ще ви се стори прекалено зловещо, но идеята на Колтинг е да напомни на хората, че времето, с което разполагат е ограничено. Той се надява, че виждайки изтичащите минути всеки ден, хората ще се вдъхновят да следват мечтите си и да уловят всеки важен момент. Вие какво мислите ? Бихте ли си взели такъв часовник?

Това бяха четири интересни и вдъхновяващи истории за необикновени часовници. Следващия път, когато слагате часовника на ръка си, замислете се каква ли интересна история крие той.

0
, обновено на 30/07/2019
публикувал: News359.bg