2/3 от хората вече резервират почивките си онлайн

2/3 от хората вече резервират почивките си онлайн

Само една пета от хората предпочитат да си резервират лично почивки чрез туристически агент, разкриват нови изследвания.

Две трети от потребителите избират да купуват почивки онлайн. Според изследването, потребителите искат туристическите марки да осигурят съотношение цена-качество (59%), както и лекота на използване (58%) и добро обслужване на клиентите (58%). Проучването е проведено от Асоциацията за директен маркетинг, с партньори Emarsys, Epsilon, Feefo и Wiraya.

Но туристическите марки не функционират напълно по желание на потребителите. А в същото време клиентите просто искат да чувстват, че марките не ги лъжат. Те искат това и от авиокомпаниите (19 процента), 18% посочват това за сайтовете за онлайн резервации и 18% за марките за настаняване.

Областите, в  които авиокомпаниите трябва и се очаква да се подобрят, са обслужването на клиенти и съотношението между цена и качество.

За сайтове за онлайн резервации тези трябва да се използват данни отговорно и пак с добро съотношение цена/ качество. От брандовете за настаняване се очаква те да работят справедливо и да са максимално истински и коректни.

Основните причини, поради които потребителите остават лоялни към марките в сектора, повтарят подобни теми с добър опит в обслужването (53%) и добри сделки (40%), като се добави висока лоялност или схема за възнаграждение (40%).

Изключителното обслужване помага на клиентите на пътуването да бъдат лоялни, като четирима от десетима души казват, че избират „приятелски и приветливи“ хотели.

Наградите и бонусите също така водят до допълнителна лоялност, като 42% биха се присъединили към дадена авиокомпания заради много изгодна схема за лоялност.

Повече от половината потребители (52%) са готови да използват чатбот, за да си помогнат с въпроси преди пътуване или резервация, като например опитват да получат от авиокомпания информация за полета.

Увеличената и виртуалната реалност представя нов потенциален канал за туристическите марки да ангажират клиенти, като повече от 53% от хората се интересуват от използването на слушалки за виртуална реалност, за да видят хотелска стая, в която смятат да отседнат по време на ваканцията си.

Веднъж отишли на летището, 51% от потребителите също биха били отворени да споделят своите данни, за да получават мобилни сигнали, указания за качване и време за качване, когато са на летището и други продукти и услуги. Освен това 44% биха искали да използват разширена реалност, за да получат информация за сайтовете или атракциите, които посещават.

 

В крайна сметка, от удовлетворяването на изискванията на клиентите по отношение на функциите и етиката, до възприемането на явни схеми за лоялност, както и до прилагането на най-новите технологии, туристическите марки имат възможност да се свържат със своята аудитория, както никога досега, посочват уверено експертите.

Маркетолозите трябва да популяризират ценностите и важността на добрата етика, бонусите на клиентите и технологичните иновации в своите кампании, докато отговарят на високите функционални потребности на потребителите в този „емоционално зареден“ сектор, според проучването.

Управляващият директор на DMA Рейчъл Алдигиери казва: „Ваканционното пътуване е едновременно вълнуващо и стресиращо преживяване, с шанса да възникнат недоверие и предпазливост в съзнанието на клиента“.

И добавя: „Марки, които могат да бъдат съпричастни към нуждите на клиентите на всеки етап от пътуването им и да създадат комуникации, отразяващи техните изисквания, ще имат потенциал да изградят по-силни взаимоотношения в дългосрочен план.“

А какви са вашите критерии за ангажиране с дадена туристическа или авио-компания?

0
, обновено на 27/05/2020
публикувал: News359.bg