10 прости дейности, с които да се занимават бебето и малкото дете

10 прости дейности, с които да се занимават бебето и малкото дете

Първият миг, в който довеждате новороденото у дома, е изпълнен с радост и любов, както и с всички добри емоции, които ви карат да се чувствате замаяни отвътре.

Но след това си спомняте за предстоящата задача: да разпределите времето и вниманието си между бебето, малкото дете и другите деца. Това е особено вярно, когато става въпрос за забавление на всички деца едновременно.

Може да е трудно да се намерят дейности, които да се харесат и на бебето, и на малкото дете. Обикновено бебетата и малките деца нямат същите интереси или умения като възрастните. Тогава малко въображение е от полза.

Посетете библиотеката или четете вкъщи

Едно от най-добрите занимания, които можете да правите като семейство, е да четете на деца от всички възрасти. Когато сте готови да се осмелите и да излезете през вратата с повече от едно дете на ръце, местната библиотека е чудесна дестинация. Ето тук можем да споменем, че библиотеките вече са доста осъвременени и там могат да се намерят много добри книжки за деца от всички възрасти. Ако обаче бебето ви все още не е много подвижно, най-добре е да прекарате времето за приказки на обществено място като това. Поставете бебето в скута си докато слушате приказката с всичките си деца.

Поставете най-добрия си крак напред

Когато става въпрос за забавление на вашето бебе или малко дете, не подценявайте силата на забавната музика! Просто намерете начин да включите музиката в текущата си дейност. Пуснете музиката и започнете да танцувате или намерете предаване, в което звучи любимата им музика, и създайте свои собствени ритми с музикални инструменти!

Направете балончета

Това е хит за децата от всички възрасти, особено за по-малките! Малчуганите ще се радват да гонят и пукат балони, както и да практикуват изкуството на духането, докато бебетата ще се радват да гледат как балоните се движат и да усещат усещането върху лицата си. По всяко време на годината това е голям хит както на закрито, така и на открито.

На пода играйте с играчки

За да въвлечете децата, невинаги се нуждаете от фантастична предварително планирана дейност. В някои случаи е достатъчно просто да съберете колекция от играчки, да ги подредите върху одеяло и да развихрите въображението си.

Малчуганите се наслаждават на преструващата се игра с мама, докато бебетата изследват различните текстури и сетивните стимули около тях.

Направете скулптури от храна

Не се страхувате да си изцапате ръцете? Това може да бъде изключително полезно за развитието и на двете деца. Махнете всичко, освен пелените и лигавника на бебето, и поставете пред него малко пудинг или ябълково пюре, за да го изследва. Позволете на по-голямото си дете да експериментира с различни храни, като плодове и зеленчуци, и му помогнете да прави смешни физиономии и да упражнява уменията си за оцветяване.

Разговаряйте

Случвало ли ви се е просто да седнете с бебето или малкото дете и да си поговорите? Поставяйте въпроси на малкото си дете и след това му помогнете да започне разговор с бебето. Дори ако детето ви все още не може да говори, това е чудесно занимание, което ще му помогне да усвои основни езикови умения.

Разходка

Ако имате късмета да имате топло време през цялата година, това е дейност, която можете да правите всеки ден. Помислете за пешеходна пътека или, ако разполагате с такава, за разходка сред природата около вашия имот. Когато е време да се отпуснете, разходката е от полза за всички, но особено за малките деца и бебетата.

Посетете зоологическата градина във вашия район

Направете еднодневна екскурзия с децата до местната зоологическа градина, животинска ферма или аквариум (и вземете приятел, който да ви помогне!). Малките деца ще се радват да видят любимите си животни на живо, а бебетата ще могат да възприемат новите гледки и звуци.

Играйте със сетивата си

Обичаме играта със сетивата по различни причини, но най-вече защото децата ни се наслаждават на дейности, основани на сетивата. Изследването на различни текстури и предмети с любимите играчки помага на нашето буйно малко дете да се отпусне, като същевременно осигурява сетивна стимулация и развитие.

Излезте навън

Имате ли нужда от малко свеж въздух? Той ще бъде високо оценен от децата. За децата е от голяма полза да излязат навън, за да се забавляват през сезона. Малчуганите жадуват за време, прекарано на открито, независимо дали става въпрос за скачане в купчини листа, плискане в детския басейн или игра в снега. А какво да кажем за бебето, което държите? Те могат да се включат в забавлението, като наблюдават и подражават на по-големите си братя и сестри.

0
, обновено на 16/06/2022
публикувал: News359.bg