10 лесни CNC проекта в духа на Коледа

10 лесни CNC проекта в духа на Коледа

Машината с ЦПУ революционизира производствените процеси в продължение на много години и прави същото за домашната работилница. С наближаването на коледния сезон, идеите за коледни подаръци са на първо място в много умове, и най-творчески настроените с достъп до CNC машини се захващат с тематични проекти, за да решат дилемите с подаръците. Коледните идеи, изработени на домашна машина с ЦПУ, са уникални и лични и правят Коледата още по-специална за вашите близки.

Какво е машина с ЦПУ?

Повечето хора са чували за машини с ЦПУ, но не всеки знае какво правят. ЦПУ идва от "цифрово програмно управление " на металорежещи машини като фрезови машини, стругове, рутери и плазмени фрези. Много различни индустрии използват обработка с ЦПУ и процесът е предимно за производство на сложни части чрез програмиране на машина за преместване на режещите инструменти и отстраняване на материал от детайла. След като програмирането е завършено, машината с ЦПУ работи при минимално взаимодействие с операторите.

Какви материали са необходими за коледните занаяти?

Списъкът на проектите за машини с ЦПУ е привидно безкраен: всичко от декорации за коледно дърво до коледен венец, който да виси на входната врата. И може да се изработят от различни материали, включително дърво, метал, пластмаса, акрил и стъкло.

Вижте десет идеи за машини с ЦПУ, които ще ви помогнат да направите Коледа вълшебна!

Първите пет проекта са свързани с дървообработка. Всички са с коледна тематика, предназначени за рутер с ЦПУ. 

  1. Табела северен елен с надпис „Добре дошли“

Материалът за изработка е MDF плоскост, дълга 55 см и висока 50 см. Важно е да се вземе впредвид мястото, на което ще се окачи, тъй като ако е изложено на дъжд, би било добре да се замени материала с бор. Може да се добави цвят и брокат по избор.

  1. Дървена дъска за коледни сладки

Следващият проект е дъска за коледни сладки, направена от черешово дърво с препоръчителна дебелина около 2 см и размери от 40 x 40 см. На дъската може да изгравирате поставка за чаши и коледни елементи с тематични надписи. Поднесете коледните сладки на семейството с настроение.

  1. Дъската за ядки „Лешникотрошач“ е трета в списъка

За изработката е нужно черешово дърво с дебелина около 2 см и половина, дължина 40 см и 15 см широчина. Този сравнително прост продукт дори не би бил възможен без съвременните машини с ЦПУ, които всеки може да монтира в ъгъла на домашната работилница.

  1. Малък персонализиран орнамент снежинка

Материалът за изработка е орехово дърво с дебелина 0.6 см и размери 15 x 15 см. Добре е ако гравирате името на човека, на когото ще подарите снежинката, да използвате текст без контур. Другият вариант е да направите отделно снежинка и име и да ги съедините. Добавете цвят или декорации по избор. 

Снежинките за коледно дърво са едни от най-лесните в списъка и времето за изпълнение на всяка снежинка е само около пет минути. И все пак, имайте впредвид, че ще украсявате коледната си елха в продължение на много години. Подберете добре дървения материал или акрила.

  1. Декорация „Коледен гном“

 За целта ще е нужна плоскост МДФ с размери 30 x 30 см. Изрежете отделно всеки елемент на коледния гном – тяло, шапка, брада, нос и обувки. Декорирайте и оцветете в тематични цветове. Това е хубав повод да съберете малки и големи на едно място. Със сигурност коледните гноми ще са още по-специални, след като са направени с любов от всеки член на семейството.

  1. Кръгли гравирани орнаменти за елха

Изрязаната снежинка е страхотна, но има и други начини да направите ефектна коледна играчка. Изрежете кръг от дървен материал и върху него гравирайте снежен човек, Дядо Коледа, снежинка, елхичка или друг елемент, който е важен за вас на Коледа. Оцветете, лакирайте и добавете панделка, с която да ги закачите на елхата.

  1. Елха, направена от дърво

Дървена коледна елха e повече от предизвикателство за любителите на „направи си сам“. За да има реалистични размери трябва да си приготвите материал от около 120 см. Височина и 105 см широчина. Препоръчителния материал за изработка е шперплат, но винаги може да експериментирате с друг вид дърво.

  1. Персонализирани табелки с имена за коледните чорапи

Това е поредният лесен коледен проект с ЦПУ от шперплат. Превърнете вашата машина с ЦПУ в машина за гравиране и създайте тези табелки с имената на вашите деца или внуци, гравирани в тях. Или, ако искате да направите допълнителни пари за Коледа, започнете да приемате поръчки, защото персонализираните артикули винаги са хит.

  1. Коледни печати

Изработването на дървени печати или релефен печат върху дърворезба на ръка се е правило в продължение на стотици години. Разбира се, че не е имало машини с ЦПУ преди 500 години, което е налагало изработката на ръка с длета и ножове, а всъщност, повечето съвременни художници все още го правят на ръка. Коледният печат е нещо специално, защото позволява направата на различни по вид подаръци и поздравителни картички. 

  1. Коледни подложки за чаши

Какво ви е нужно?

  • дървена плоскост
  • машина с ЦПУ
  • боя
  • лак
  • коледно настроение

Изберете дърво и определете размера на вашата подложка. Някои подложки са по-големи, други са по-малки. Формата и коледния мотив зависи изцяло от вас. Можете да използвате правоъгълници, кръгове, шестоъгълници или всяка форма. Стига да е ясно, че са коледни подложки. 

CNC системите, които ЕХНАТОН предлага в тясно партньорство с Mitsubishi Electric, са удобно и целесъобразно решение за автоматизирането на всички типове машини. В техните магазини, както и на сайта ще откриете:

  • серия M800/M80
  • серия E80
  • серия C80
  • серия M700V/M70V/E70
  • серво и шпиндел регулатори
  • сервомотори
  • шпиндел мотори
  • софтуер
0
, обновено на 21/11/2022
публикувал: News359.bg