Какво представлява кетогенния режим?
Кетогенна и кето диетата представлява режим на хранне с много ниско или никакво съдържание на въглехидрати, но пък високо на естествени мазнини. Тя има много доказани ползи за загуба на тегло и поддържане на общото здраве и продуктивност, подобряване състоянието на някой болести, като диабет тип II.
Кетогенната диета обикновено ограничава въглехидратите до 20-50 грама на ден и въпреки, че изглежда трудно, съвсем не е така. Има доста позволени храни , които са достатъчно питателни.
Много е важно да знаем как и какви храни да подбираме в дневното ни меню за да може да поддържаме режима в изправност. Но кои храни са полезни и кои не ?
Полезни храни при кето режим
Зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати са перфектни за дневното меню при кето режима.
Зеленчуците без скорбяла са с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Зза сметка на това пък съдържат много хранителни вещества и витамини ( витамин C, някой минерали и др.). Една нормална порция зеленчуци без скорбяла може да достави на организма много повече от нужните и позволени въглехидрати за деня. Доста подходящи са например :
- брюкселско зеле
- маруля
- чушка
- магданоз
- карфиол
- зеле
- броколи
- авокадо (100 грама съдържа само 2 грама нетни въглехидрати. Богато на витамини и минерали. Голяма концентрация на калий. Подобрява нивата на холестерол и триглицериди)
Плодове
Повечето плодове не са добре да се консумират при спазване на кето режима. Причината за това е съдържанието на фруктова захар в себе си. Но все пак има някои, които не са проблем да се консумират. Горските плодове са едни от тях , но все пак се внимава да не се прекалява с приема им.
- малини
- ягоди
- боровинки
Месо
Основното ядене в кето режима е именно месото. Истинското месо ( качествено месо от животни, които са отглеждани свободно и хранени с трева, а не със зърнени култури) не съдържа въглехидрати в себе си, както е и богато на минерали и витамини. Някои от които са цинк , калий и селен.
- пилешкото е добре да бъде съчетавано с други богати на мазнини храни (например с масло). Основното съдържание на пилешкото месо са белтъчини.
- свинското месо е с най-голяма концентрация на мазнини
- телешко
- агнешко
Риба и морски храни
Те са изключително подходящи за кетогенния режим. Рибата и морските храни, нямат почти никакви въглехидрати и са богати на витамини от група Б, йод, калий и селен. Препоръчителни са риби със високо съдържание на Омега-3 мастни киселини ( те понижават нивата на инсулина, увеличавайки инсулиновата чувствителност при хора с наднормено тегло), като например :
- скумрия
- сардини
- сьомга
Добре е да се вземе под внимание, някои черупкови организми, които все пак имат макар и малко наличие на въглехидрати и трябва да се внимава с консумирането им.
- миди
- октопод
- стриди
- калмар
Яйца
Изключително здравословни, яйцата съдържащи в себе си по-малко от 1 грам въглехидрат и по-малко от 6 грама протеин, правейки ги идеални за кето диетата.
Макар, че яйчния жълтък е с високо съдържание на холестерол, то не повлиява в кръвта при повечето хора. Яйцата показват промяна на формата на LDL-холестерола по начин, който намаля риска от сърдечно-съдови заболявания.
Зехтин
Невероятно полезен за сърцето, зехтина е страхотен избор по време на режима. Съдържа голямо количество олеинова киселина и мононенаситена мазнина известни с намалянено на риска от сърдечни заболявания. Студено пресования и качествен зехтин е с високо съдържание на антиоксиданти. Не се препоръчва да се готви с него, тъй като не е стабилен при високи температури.
Млечни продукти
Някой млечни продукти са чудесен източник на протеини, мазнини и калий и калций. Пасват си добре с кетогенния режим. Но някой млечни продукти съдържат захар ( например меки сиена, сладолед, подсладени кисели млека) и трябва да се внимава с консумацията им. най-подходящи са :
- масло
- твърди сирена (чедър, пармезан)
- меки сирена (Бри, Маскарпоне)
- извара
- кисело мляко
- заквасена сметана
Ядки и семена
В умерени количества са идеални за консумация по време на режима.
Режима предлага изключително богат избор на различни видове полезни храни. А колкото е по-истинска храната, толкова по добре за нас. Има толкова обширен списък с храни, позволяващи ни да приготвим вкусни, интересни и неустоими ястия, виж тук .
Въоръжени с търпение и ентусиазъм лесно ще се постигнат желаните резултати.