Google Play Store - кои приложения няма да са достъпни през 2021?

Google Play Store - кои приложения няма да са достъпни през 2021?

Google Play Store спря някои от най-популярните си приложения още в началото на 2021 година, а решението за това беше взето в края на предходната 2020 година и обявено публично пред света. Причините за блокирането им са най-различни, като някои от тях не се премахват за всички потребители, а само от американската версия на пазара на приложения на Google по ред причини.

Основните причини за това драстично решения за Google Play Storeq са тези, които са свързани най-вече с приложения, съдържащи порнографско съдържание, такива за залагане на хазарт, приложения, които нарушават законите за интелектуалната собственост, приложения, които не отговарят на изискванията за сигурност, проповядват омраза, насилие, хомофобия, нацизъм или тероризъм, както и приложения, съдържащи злонамерен софтуер, подкана към пушенето на марихуана или педофилия.

Сред блокираните от Google Play Store приложения са такива като музикалното Xtunes, Play Music, хазартното PlayUp, филмовите Popcorn Time и ShowBox, Tencent QQ, музикалното Tubemate, AdAway, SHAREit,  Lucky Patcher, Sarahah Messaging App, WeChat Pay, игралното Fortnite, Alipay, конкурентното Amazon App Store, CamScanner, QQ Wallet, VMate,WPS Office.

Мнозина потребители по цял свят ще бъдат засегнати от тези наистина непопулярни мерки на Google Play Store и тепърва предстои да видим какви ще са последиците от спирането на основни приложения, с които потребителите са свикнали и чиито услуги продължават да търсят все още. Все пак от компанията смятат, че всичко това се прави в полза на клиентите, за тяхното удобство и сигурност, и вярват, че няма да има негативни последици от решението им в дългосрочен план.

Google е от световните мега компании, които пословично залагат на сигурността и от години има множество защити, а сега се включи и в App Defense Alliance - нов алианс, в който участват Google и компаниите за кибер сигурност ESET, Lookout и Zimperium, чиято цел е да открива и спира опасните приложения още преди да достигнат устройствата.

Сред основните приложения, които блокира Google Play Store, са още няколко основни типа, които са ясно дефинирани и силно различими предвид тематиката си на работа и насочеността си.

- Приложения с педофилско съдържание

- Приложения с прекомерно насилие и кръв

- Приложения, които изобразяват пластична хирургия, загуба на тегло и други козметични корекции на външния вид

- Приложения със сексуално съдържание и нецензурни думи, както и порнография

- Приложения, които популяризират проституция и  ескорт услуги

- Приложения, съдържащи речта на омразата и популяризират насилие въз основа на раса, етнически произход, религия, увреждане, възраст, националност, сексуална ориентация

- Приложения, които съдържащи теми за нацизма

- Приложения, свързани с тероризма

- Приложения, улесняващи продажбата на марихуана, тютюн и алкохол

- Приложения за измамни финансови продукти и услуги

- Приложения със зловреден софтуер, който може да изложи на риск потребител, данни на потребител или устройство. Злонамереният софтуер включва, но не се ограничава до потенциално вредни приложения, двоични файлове или модификации, състоящи се от категории като троянски коне, фишинг и шпионски софтуер
- Приложения за хазарт с реални пари, игри и състезания, с изключение на тези, отговарящи на редица изисквания, приети в цял свят. Поради това бетинг апликациите на много букмейктъри вече не са достъпни в Google Play. При тях APK файла е достъпен само на официалния сайт на букмейкъра за изтегляне, а повече може да научите, ако направите по-обстоен обзор на Bwin App.

Въпреки непопулярното си решение, свързано с блокирането на редица приложения през настоящата 2021 година, Google запазва позициите и присъствието си, особено като се има предвид ролята на технологичните гиганти в днешно време и в условията на пандемията от КОВИД 19, която парализира редица други бизнес сектори по цял свят.

5
, обновено на 01/04/2021
публикувал: News359.bg