Новите детски енциклопедии, които любознателните читатели ще харесат

Новите детски енциклопедии,  които любознателните читатели ще харесат

Най-популярните теми при детските енциклопедии и какво да изберем 

Създаването на навик за четене у децата често е истинско изпитание за родителите. Седенето на едно място и концентрацията върху един предмет са свръхусилия за пълните с енергия малчугани. Все пак си струва да приложите различни тактики, за да превърнете детето ако не в страстен, то поне в любознателен самостоятелен читател. 

Важно е първо да отделите време да четете заедно с начинаещите читатели – като се редувате, за да усетят удоволствието от досега с книгите, вашето положително отношение към четенето и към създаването на домашна библиотека, както и да ги насочвате къде са акцентите в текста и какво е важното в илюстрациите. За тази цел изберете първоначално по-леки четива като приказки, гатанки, пословици и поговорки, адаптирани издания – обсъждайте заедно епизоди от текста, съпътстващите илюстрации, крайната поука от историята, нравите и постъпките на героите. 

Ако сте преминали тази фаза и детето вече се справя добре с разчитането и възприемането на текста, можете да пристъпите към опит за самостоятелни занимания. Особено подходящи са детските енциклопедии, които съблазняват с красив външен вид, изобилие от илюстративен материал и поднасят любопитни текстове по кратък, ясен и недвусмислен начин, с достъпна терминология. Особено благодатни са заради възможността да се четат страници избирателно, без да се следва последователността на книжното тяло, да се обърне внимание само на някои рубрики или най-пленяващите картинки.

Традиционната детска енциклопедия определено е „респектираща книга“, тъй като в първия момент впечатлява с по-големия формат и обем, твърдите корици и повече текст. Затова е препоръчително да подберете издание според интересите на детето – темите, към които има афинитет или по които ви задава най-много въпроси, като разбира се, се съобразите и с възрастта. Повечето детски енциклопедии са подготвени като концепция в две групи: за деца 6–9 години или 10–12 години.

В наши дни книжният пазар става все по-разнообразен както по отношение на темите, така и откъм интерактивен подход да забавляват деца, докато учат. Дизайнерите и издателите обръщат все по-голямо внимание на илюстрациите, които съпътстват статиите, оформянето на рубриките и акцентирането върху най-важните пасажи от текста, разработване на лесни за възприемане графики и инфографики.

На първо време можете да се насочите към общи енциклопедии, които представят няколко раздела и ключови теми в едно книжно тяло. Подходящи издания в тази насока са „Новата детска енциклопедия“ (Книгомания), поредицата „Не може да бъде“ (Книгомания), „Защо? Енциклопедия“ (Книгомания), „Голяма детска енциклопедия“ (от Анджела Уилкс, Софт Прес) и др. 

На втори етап можете да започнете да запознавате детето по-обстойно за различните области на познанието чрез тематични енциклопедии. Особено популярни в тази насока са поредиците: „Защо? Какво? Как?“ (Фют), подходяща за най-малките – разработва около 40 теми в отделни книжки, „100 любопитни неща“ (Фют) – представя 8 теми, енциклопедиите Larousse (Колибри), „Въпроси и отговори“ (Фю) – над 15 заглавия, „Невероятна книга за...“ (Егмонт) и др.

В книжарниците най-много видове и от различни издателства ще намерите детски енциклопедии на темите:

  • Планетата Земя
  • Космос
  • Човешкото тяло
  • Животни
  • Динозаври
  • Наука и изобретения
  • География
  • История
  • История на България
  • Чудесата на света
  • Математика
  • Невероятни факти

Предлагаме и няколко по-нестандартни детски енциклопедии, излезли от печат в последните месеци, на които си струва да обърнете внимание заради темите, интерактивния подход при поднасяне на текста, новаторските концепции и илюстрациите:

  1. „25 града разказват историята на света“ (издателство ПАН) – изданието е подготвено с помощта на експерти от British Museum и представя специално рисувани карти и любопитни факти. Проследява хронологията на развитие на човечеството. Създава у децата усещане за „пътуване във времето“ чрез изчезнали градове от древността до изграждането на модерни метрополитени като Лондон, Ню Йорк, Берлин, Токио.
  2. Юбилейната „Египтология“ (издателство Инфо Дар) по повод 20-годишнината от първото издание – темата за Египет, управлението на фараоните, построяването на пирамидите и подготвянето на мумиите е сред най-обичаните теми вече на няколко поколения читатели. Красивата „златна“ корица, десетки карти и вложки с части от писма, играта Тенет потапят читателите чрез забавни елементи в тайнствената история на Сахара по следите на древноегипетско приключение.
  3. 20 необикновени лидери“ (издателство ПАН) – енциклопедията представя с приятни текстове и специално подготвени потрети и илюстрации как 20 световноизвестни мъже и жени се превръщат в лидери. Изданието освен образователно, има за цел да накара децата да разсъждават за човешките качества, идеите и способности, които ни правят успешни и вдъхновяващи личности.
  4. Голям илюстрован атлас на животните“ (издателство ПАН) – впечатлява с новаторския подход на илюстрациите и представянето на над 600 вида животински вида в рамките на близо 100 страници. 
  5. Нашата планета – мястото, което всички наричаме свой дом“ (издателство Кръгозор) – целта на това издание е не просто да запознае с биоразнообразието на планетата Земя, а и да научи децата, че трябва да опазваме околната среда и животинските видове. Включването на Дейвид Атънбъро като автор на предговора дава заявка за реалистично описание на бъдещето ни, но представено като за деца, ако човешкото влияние върху природата не бъде ограничено.
  6. Динозаврите – илюстрован пътеводител“ (издателство Фют) е уникална детска енциклопедия, защото включва 150 вида от тези праисторически страховити създания, представени с големи и детайлни илюстрации. Впечатляващо е, че са включени и наскоро открити видове динозаври. Разглежда се изчерпателно външно описание, начин на хранене, любопитни факти, къде са открити останки от палеонтолозите. 

Енциклопедия на обикновените неща“ (издателство Прозорец) – е добър помощник на родителя за периода, в който децата опознават заобикалящия ги свят и започнат да задават десетки пъти на ден въпроса „защо?“ за предметите наоколо. С кратките истории от това издание ще научат откъде и как са произлезли обувките, чорапите, куклите, та чак до чадърите и клечките за зъби. Поетапно се проследява как са усъвършенствани във времето и дали са променяли приложимостта си.

Източник на изображение: pexels.com

0
, обновено на 25/01/2024
публикувал: News359.bg